Skip to content Skip to footer

Csomorika, Planina Borház

Ft3.290.00

Tipikusan olyan bor, amelynél teljesen felesleges illat- és ízaromákat felsorolni, mert ez jóval túlmutat azon, hogy a fogyasztó egy pohár/palack bort kap. A csomorikával együtt érkezik a Pécsi borvidék évszázados történelme, ahol egykoron majdnem minden erről a szőlőfajtáról szólt, a Törley után második legnagyobb pincészet ontotta ki magából az olaszrizling, és a csomorika alapú pezsgőket. 
Ezt a palackot én Horváth Zoltántól, a Planina tulajdonos-szőlész-borászától kaptam, és nem tudom úgy kóstolni, hogy ne jusson közben eszembe a Mohácsi szőlőhegyen eltöltött délután, az ember, a bor mögött, aki világjáró népzenészből lett borász, a szülőföldjén. Nem tudom úgy kóstolni, hogy abban ne legyen benne minden verejték, amely ma, amikor ezeket a sorokat írom, a magyar borkultúra egészét áthatja. És miközben kortyolom, érzem benne én is az ásványosságot, és hallom, ahogy Zoli magyarázza, hogy aszályos években a szőlő gyökerei mélyre kúsznak, és ilyenkor ez az ő borainál is előfordul. Ez a bor, a mindössze 12%-os alkoholtartalmával a portugál tengerparton asztali bor lehetne, a mindennapok bora, amelyet már délben sem restell kikérni az ember egy finom ebéd mellé. Itthon pedig egy unikornis, hiszen, a HNT adatai szerint csupán 0,6 hektáron terem, és jelen tudásunk szerint csak a Planina Borháznál kapható palackos kivitelben. Pontozni is nehéz, mert a sztori megéri a százat, de aki nem tudja mindezt, csak úgy lekapja a polcról, az vajon mit érez benne?! 87/100p
Kategória: Címkék: , , , Product ID: 20812

Leírás

Régi magyar szőlőfajta a csomorika, amit ráadásul a helyiek juhfarknak hívnak. A borvidékre a Littke pezsgőgyár telepítette a 19. század végén a pécsi pezsgő alapborának. Szerencsére reneszánszát éli fajtaborként. Élénk, de nem durva savszerkezet jellemzi, a visszafogott virágos illatot kellemes korty egészíti ki, derű, fiatalság és kiegyensúlyozottság teszi szerethető és könnyen fogyasztható fehérborrá. Hűvös, mentás, erdős hangulat teszi igazán különlegessé.

További információk

Kóstolás dátuma:

2023. augusztus

Szőlőfajta:

csomorika

Évjárat:

2022

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Csomorika, Planina Borház” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Érdekelhetnek még…