Skip to content Skip to footer

Heion, Strekov 1075

Ft11.800.00

Narancsbor olaszrizlingből, avagy a Heion elnevezés valójában azt jelenti, hogy héjon erjesztett. Mivel itthon egyelőre sokan sokmindent elkövetnek borkészítés címszó alatt, amelyek között a narancsbor pár, néhány évvel ezelőtti kárászéletű próbálkozástól eltekintve nem szerepel; a hazai borokon szocializálódott ember ízlelőbimbói számára meglepően új zamatokat tartalmaz egy ilyen tétel. Pláne, ha a narancsbor az egyik leg…hm… mondjam azt, hogy bigottabb natúrborostól érkezik? (Zsolt, tudod, hogy kedvellek!) A szónak abszolút a legpozitívabb értelmében írom ezt, csak hogy az esetlegesen a témában zöldfülű járatlan olvasók is tudják Sütő Zsoltot, vagyis a Strekov 1075-öt hova kalibrálni.
Meglepő, de kóstolás után a bor első aromáját valóban a narancs és mandarinhéj adja, amelybe vegyül aztán minden, az aszalt baracktól a diós, teás, herbás ízekig. Tagadhatatlanul széles a paletta, a korty szépen kitölti a szájat, hosszan velünk marad, de a narancsboroknál gyakran megfigyelhető zavaró fenolosság itt is beteszi a lábát a küszöbön. Nem egy szokványos, technológiai bor, a baráti összejövetelekre talán ne ezt vigyük, de borbolondoknak vagy borász barátaink számára (akkor, ha nem natúr vagy organikus hívők) biztosan sok izgalmas felfedeznivalót rejteget a tétel. 88/100 pont
Kategóriák: , Címkék: , , , Product ID: 20036

Leírás

Ország: Szlovákia
Régió: Kürt
Termelő: Strekov1075
Fajta: narancs
Alkoholtartalom: 12,50%
Zsolt édesapjától örökölt aprófürtű olaszrizling ültetvényről szüretelt alapanyag. Bogyózást követően nyílt kádban 12-14 napig héjon áztatva, majd préselés után 6-8 hónapig használt fahordóban érlelve seprőn. Szűretlen, derítetlen és hozzáadott kén nélkül került palackba.

További információk

Évjárat:

2020

Kóstolás dátuma:

2022. augusztus

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Heion, Strekov 1075” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük