Skip to content Skip to footer

Max Syrah, Kovács Nimród

Kevés jobb indokot tudok mondani arra, hogy miért érdemes egy bort elrejteni a raktár mélyén, és elefeledkezni róla, mint hogy amikor néhány év múlva megtaláljuk, jó eséllyel sokkal szebb lesz. Persze azért nem minden állja az idők próbáját, de, Dúzsi Tamással kóstoltam ilyen elfeledett rozékat, hát azok sem voltak piskóták!
A most soron következő tételre olyan másfél-két évvel ezelőtt tettem szert, rakosgatom már egy ideje ide-oda, de mivel a hétvégén alkalom adódott arra, hogy édesanyámmal leüljek borozni, úgy döntöttem, elérkezett a várva várt pillanat! Anyukám pedig nagyszerű kontrollcsoportként mutatott rá a sznobisztikus borízlésemre. Míg én kicsit vonakodtam az újratöltéstől, ő rajongott ezért a syrahért. Magyarázhattam én neki túlzásba vitt hordófűszerekről (anyu, de hát ez a bor olyan, mintha a hordót nyalogatnám!), és háttérbe szorult gyümölcsösségről, neki bejött ez a stílus. Pedig, nem kezdő, edzésben van, és az ihatatlan lőréket hét mérföldről is kiszagolja. Ízlések és pofonok ugye, ennyit az objektív értékelésről. A fától rettegők számára írom, hogy Kovács Nimród mostanában mintha kicsi visszafogná magát. No de vissza a borhoz: vanília, kekszesség és kókusz, némi likőrös melegség uralja a kortyot (hello francia és amerikai tölgy!), a háttérben viszont szépen érett gyümölcs, fahéjas szilva és meggy integet. Szerencse, hogy az alapanyag szép, így abszolút nem dzsemes, különben nem tudnám egy erős ezüstre sem méltatni ezt a borocskát. Így viszont 85/100p

Leírás

Ez a csodás Syrah a KNW Grand Superior besorolású Nyilasmár dűlőjének legmagasabb fekvésű területéről származik. A birtokot jelképező eperfa és a kereszt tőszomszédságában szüretelt szőlőnek köszönhetjük ezt a komplex, illatban és ízben gazdag fajtabort. Mindössze 1260 palack készült belőle, s megérdemli a dobpergést az utánozhatatlan Max Roach-tól, akinek tiszteletére elneveztük.
Összetétel + dűlők:
100% Syrah a Nyilasmár dűlőből
Érlelés:
60 %-ban francia,20 %-ban magyar, 20 %-ban amerikai tölgyfahordóban érleltük 17 hónapon át, melyeknek  40 %-a új, 60 %-a  másodtöltésű volt.
Szűretlen, derítetlen!

További információk

Kóstolás dátuma:

2023. március

Évjárat:

2018

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Max Syrah, Kovács Nimród” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük