Skip to content Skip to footer

MAS GOMA Cava El Creuer Brut Nature 2017 (Bio)

Ft8.250.00

Ajándékba vettem ezt a pezsgőt, és bevallom, többek között azért, mert momentán sokallom, hogy az alap champagne-ok 20 ezer forintot kóstálnak – alsó hangon. Nagy ár ez 30 pernyi luxusért: nagyjából ennyi idő alatt ürítünk ki ketten egy palackot.
Szóval alternatívát kerestem, az idő rövidsége okán pedig betértem az első utamba kerülő Bortársaság boltba. Plussz pont, hogy manapság, amikor a bolti eladók sokszor csak árufeltöltő pozícióban állnak egy üzletben, itt a hölgy kedvesen felajánlotta nekem a segítségét, majd amikor rákérdeztem erre a pezsgőre, azt mondta, hogy kóstolta, és pozitív emlékei voltak róla. Egyébként jómagam azért ezt kaptam le a polcról, mert árban kedvezőnek találtam, külföldiként kellemes kuriózumnak, és mert úgy éreztem, hogy a címke telitalálat lesz a megajándékozottnál. No meg azért, mert az egyébként nálam tuti befutó Sorelle Bronca 68 nem volt készleten. (Erősen ajánlott annak, akinek előítéletei vannak a proseccók silány minősége kapcsán.)
Itthon aztán jobban utánajártam a palacknak, mert hát nem elég hogy bio, meg szűretlen, nagy valószínűséggel még biodinamikus gazdaságból is származik. És az ember ilyenkor persze elgondolkodik, és összehasonlító elemzéseket végez, és felidézi az összes eddig valaha fogyasztott natúrbor rettenetét a kategóriának, majd! kellemesen, sőt, igencsak kellemesen csalódik. Szerintem, az a jó bio, ha az ember kóstolva nem tudja, hogy amit iszik, az egyébként bio. Csak ízlik neki. Jelentem, nekem ez a bor ízlett, a megajándékozottnak is, fogyasztása pedig hozta a 30 perces champagne fogyasztási átlagunkat. Olyan pezsgőt szerettem volna, amiben a primőr gyümölcsösség mellett dominál a(z egyébként champagne-okra jellemző) kekszesség, briósosság, és ez mindezt tudta, mellette pedig szép ásványossággal is kényeztetett. 90p/100

Leírás

1918-tól készít cava-kat Penedés-ben a Vendrell család, birtokuk központja pedig az 1724-es épület, amit Mas Goma-nak hívnak. Tavaly óta ezt a nevet viseli a család összes tradicionális pezsgője. A hozzáállás és a metódus tőlük megszokott: a szőlőben organikusan, helyenként biodinamikus módszerekkel művelnek, összesen 22 hektáron, főként a két klasszikus helyi fajtával a Xarello-val és a Macabeo-val. A borkészítés minimalista, az erjedés spontán, a palackozás szűrés és derítés nélkül történik. Az El Creuer 60%-ban Xarello, 40%-ban Macabeo házasítása a 2017-es évjáratból, 40 hónap palackos érlelés után degorzsálva, hozzáadott cukor nélkül, csontszárazon. Eltér a megszokott cava világtól, illatban a fajták helyett finoman érett virágos karakter, körte, széna, fehér virágok. Kortyban az élénk habzás mellett füstös, gyógynövényes, ásványos jegyek. Az új címkéhez a nagyszülők fotóalbumából válogattak.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„MAS GOMA Cava El Creuer Brut Nature 2017 (Bio)” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Érdekelhetnek még…