Skip to content Skip to footer

Malvazija és teran: mindenhol termesztik Isztrián, és a rengeteg mikrolokációnak köszönhetően mindenhol más az aromaprofilja.

Horvátország négy borrégiója közül hozzánk kettő, méghozzá a – nem túl meglepő módon – kontinentális  klímával rendelkező esik közelebb: Villány alatt húzódik a Szlavónia és Duna borrégió,  o lyan,itthon is részben ismerősen csengő nevet viselő borvidékekkel, mint Baranya vagy Kutjevo (mindkettő  a graševinájáról lehet ismerős). Zágráb központtal találjuk az úgynevezett Horvát Felvidéket,  a több mint 6000 km hosszú tengerparti szakasz pedig két, mediterrán klímájú részre osztható: Dubrovniktól Zadarig terül el Dalmácia, felette pedig Isztria és Kvarner. Most ez utóbbiról írok kicsit részletesebben.
Elegáns nagyvárosok között bájos, történelmi negyeddel büszkélkedő kisebb üdülőfalvak is találhatók, de  ami igazán izgalmas, szerintem kicsit bentebb kezdődik; valahol ott, ahol az olívaligetek között kacskaringózó szerpentinen olyan csodák tárulnak elénk, mint a legjobb teran borokért felelős Motovun, vagy éppen Grožnjan egymáshoz  tapadó kőházai, feltűzve a hegy tetejére.
Bejegyzésem Motovunról:

Horvátország #1 – Rejtett tündérvilág

Ez pedig Grožnjanról:

Horvátország #2 – Ennél többre nincs szükségünk

 
 

Malvazija és a talaj

Isztrián négy talajtípus található, közülük a – szó szerint – legszembetűnőbb a vörös, vagyis a terra rossa –  olyan a színe, mint a salaknak, és a fehér cipőn is kb. úgy mutat, mintha most jártuk volna meg a Roland  Garrost. Mészköves és agyagos, a párás, mediterrán klímának köszönhetően kálciumban szegény, vasban  viszont gazdag. Tökéletes komplex, magasabb tannintartalmú vörösborok készítéséhez (a spanyol La  Mancha, illetve az ausztrál Coonawarra régió is ilyen!), de a 60%-os abszolút többséggel  Isztria zászlósát jelentő malvazija (nem egyenlő az olasz vagy görög malvasiával!) is otthon érzi itt magát.

 

 

A tengerparttól kicsit távolodva találjuk a humuszban gazdag fekete talajt, az innen szüretelt borok gyümölcsösebbek lesznek.
Ahogy haladunk a félsziget belseje felé, úgy változik a talajkép: itt már a szürke szín dominál. A helyi  nyelven opokának hívott talaj szintén a borrégió sajátja: agyag, márga és homokkő váltakozik benne,  amitől rendkívül ásványos borokra képes – gondoljuk csak el, mit is tudhat a tengerparti fröccsökből már jól ismert gyümölcsös-virágos malvazija itt! Nem is lehet rajta csodálkozni, hogy nem ritkán végzi narancsborként (erről is írtam, az Alapvető fogalmak szekcióban megtalálható). 
De nemcsak itt, hanem az almás, virágos jegyeket kidomborító fehér talajon is otthon érzi magát a malvazija, ha ez ráadásul magasabban fekszik, akkor a savgerinc is még elegánsabb magaslatokra lesz képes. Igen, nem véletlenül beszéltem Motovunról fentebb, az innen szüretelt malvazija egészen más típusú lesz mint mondjuk amire a terra rossán képes.

 

A legjobb teran borok

 

 

Ez a fehér talaj az, amely az Isztria vörösét zömében kitevő  teran szőlőfajta tulajdonságait is a legelőnyösebb oldaláról képes bemutatni, és mint ahogy a juhfark  Somlón muzsikál a legszebben, úgy a teran Motovun környékén. Maga a szőlőfajta tanninban és savakban is erőteljes, meggy, édes cseresznye és  szeder mellett kellemes, fenyős, fűszeres karakterrel is rendelkezik. Elég kényes, ahhoz képest, hogy  errefelé is őshonos; érzékeny például a napégésre, a magas páratartalom hatására pedig könnyen  botritiszesedik – újabb két ok, hogy miért érdemes az Isztriai-félsziget belsejében, ott is inkább a  magasban keresni a legtökéletesebben elkészített teranokat.

Tudj meg többet Horvátországról! Az idevonatkozó naplóbejegyzések itt érhetőek el

Leave a comment