Skip to content Skip to footer

Refošk és refosco Primorská borrégióból

Bármilyen hihetetlen, Szlovénia egy egészen picike ország, mindössze alig több mint kétmillióan lakják. A tengerpartra magas hegyek között vezet az autópálya, és innen is jól látni: ahol nincsen hegy, ott van szőlő. Számtalanszor megállapítottuk már útközben, hogy a minimum 30 fokos dőlésszögben felfelé futó szőlősorok látványa az autópályáról minden bizonnyal egy turisztikai marketingfogás: nem elképzelhetetlen, hogy az ország külön fizet ezeknek a megműveléséért.
Félre a tréfával: Szlovéniának három borrégiója van, és nem igazán gondolhattak nemzetközi turizmusra, amikor elnevezték őket. A magyar határ közelében fekszik Podravska, Ljubljana környékén találjuk a Posavska borrégiót, a tengernél pedig a Primorskát. Az utóbbi egyébként szó szerint azt jelenti, hogy a tengernél – bár ezt valószínűleg nem kell magyarázni senkinek, aki beszél valamilyen szláv nyelvet. Most számunkra ez lesz az érdekes, ezt a régiót egyébként négy borvidékre lehet osztani, amelyek északról délre haladva: Goriška Brda, Vipava, Kras és Szlovén Isztria – a mostani írás főszereplője, a refošk, vagy angolul refosco, itt érzi magát igazán otthon.

 

 

Refošk minden mennyiségben

A refošk egy vörösbort adó fajta, kellemesen fanyarkás gyümölcsös: aszalt meggy, szárított fűszernövények, ánizs, kávé és füstösség jellemzi. Közepes testű borokat ad, simogató tanninszerkeszettel rendelkezik, amelyhez szintén hasonló tartományban rendelkező savasság is társul. A fő aromajegyeket kiegészíthetik még további gyümölcsök: málna, csipkebogyó, vagy esetleg hibiszkusz is beleszólhat a képbe.
Történészek szerint a fajta eredete Friuli, vagyis Olaszország, ám ezt Szlovéniában ne emlegessük, szerintük ugyanis teljesen autochton fajta. Mivel a borrégióban a legelterjedtebb vörösbort adó szőlő, a legtöbb pincészetnél meg is találjuk, a borversenyekre beküldött borok eredményeinek hála pedig egyre ismertebb világviszonylatban is. Amire, ha rátekintünk még egyszer az aromaprofilra, minden esélye meg is van, hiszen éppen ezek a populárisabb szőlőfajták hódítanak manapság.
És ha ez még nem lenne elég: a rezveratrol tartalma kiemelkedő, tudjátok, ami a mediterrán diéta alapeleme, és ami miatt a vörösbor fogyasztók nem lesznek szívbetegek; de emiatt egyébként sem kell, hogy fájjon a fejünk, ugyanis ezen kívül található benne acetilszalicilsav is, ami az aszpirin fő hatóanyaga.

 

Refoškkal foglalkozó borászatokkal, és konkrét borokkal kapcsolatosan itt nézz körbe.

Leave a comment