Skip to content Skip to footer

A legfontosabb borok és DOCG területek.

Ország:OlaszországShare

Piemonti borkalauz

Piemont több dologban is kapcsolódik Toszkánához, ezek közül az egyik, hogy népszerűbb társa mellett ez is Olaszország legkiemelkedőbb borrégiói közé tartozik. Aki már olvasott, hallott, vagy tapasztalt egy s mást a külföldi borok terén, azonnal rávágja, hogy itt készítik a barolót és barbarescót – mindkét bornak a nebbiolo szőlő adja az alapját.

 

Ami viszont meglepő lehet még az olvasott társaknak is, hogy a fentebb említett két bortípus csupán 3%-át adja az itt megtermelt boroknak!
Piemont éghajlatát két tényező befolyásolja drámaian: az egyik, hogy itt húzódik az Alpok, a másik pedig értelemszerűen a tenger közelsége. A kettő kölcsönhatásának eredményeképpen a völgyekben gyakran telepszik meg a köd, így, habár a kilátás is mindenképpen vonzó tényező a borászok számára, a szőlő fekvése szempontjából is a legideálisabbak a dombos termőhelyek.

 

Legfontosabb szőlőfajták

  1. Nebbiolo
Tanninban igen gazdag bort ad, így érdemes inkább 10-15 éves tételeket választani. Ízben cseresznye, meggy mellett finom fűszeresség jellemzi.
DOCG: Barolo, Barbaresco és még sokan mások
  1. Barbera
A nebbiolónál kedvesebb tanninszerkezet jellemzi, színe: sötét vörös. Domináns ízjegyei között találjuk a fekete cseresznyét, ánizst, szárított fűszereket.
DOCG területek: Barbera d’Asti, Barbera del Monferrato Superiore, Nizza

 

  1. Dolcetto
Savban szegény, tanninban gazdag, nem túl hosszan érlelhető bort ad ez a mára kicsit lenézett szőlőfajta a nagy társakhoz képest.
DOCG területek: Dogliani, Dolcetto di Ovada Superiore, Dolcetto di Diano d’Alba
  1. Ruché
Egy újra felfedezett szőlőfajta, rózsa, feketebors és fahéj ízjegyekkel, visszafogott tanninokkal.
DOCG: Ruché di Castagnole Monferrato
  1. Grignolino
Egy igazán könnyű testű vörösbort adó szőlőfajta, epres aromákkal.
  1. Moscato Bianco
A muskotályos bort talán senkinek sem kell bemutatni: licsi, mandarin, vattacukor, számtalan virág található meg benne.
DOCG: Moscato d’Asti, Moscato d’Asti Vendemmia Tardiva, Asti Spumante Metodo Classico, Asti Spumante

 

Leave a comment