Piemonti borkalauz
Piemont több dologban is kapcsolódik Toszkánához, ezek közül az egyik, hogy népszerűbb társa mellett ez is Olaszország legkiemelkedőbb borrégiói közé tartozik. Aki már olvasott, hallott, vagy tapasztalt egy s mást a külföldi borok terén, azonnal rávágja, hogy itt készítik a barolót és barbarescót – mindkét bornak a nebbiolo szőlő adja az alapját.
Ami viszont meglepő lehet még az olvasott társaknak is, hogy a fentebb említett két bortípus csupán 3%-át adja az itt megtermelt boroknak!
Piemont éghajlatát két tényező befolyásolja drámaian: az egyik, hogy itt húzódik az Alpok, a másik pedig értelemszerűen a tenger közelsége. A kettő kölcsönhatásának eredményeképpen a völgyekben gyakran telepszik meg a köd, így, habár a kilátás is mindenképpen vonzó tényező a borászok számára, a szőlő fekvése szempontjából is a legideálisabbak a dombos termőhelyek.
Legfontosabb szőlőfajták
-
Nebbiolo
Tanninban igen gazdag bort ad, így érdemes inkább 10-15 éves tételeket választani. Ízben cseresznye, meggy mellett finom fűszeresség jellemzi.
DOCG: Barolo, Barbaresco és még sokan mások
-
Barbera
A nebbiolónál kedvesebb tanninszerkezet jellemzi, színe: sötét vörös. Domináns ízjegyei között találjuk a fekete cseresznyét, ánizst, szárított fűszereket.
DOCG területek: Barbera d’Asti, Barbera del Monferrato Superiore, Nizza
-
Dolcetto
Savban szegény, tanninban gazdag, nem túl hosszan érlelhető bort ad ez a mára kicsit lenézett szőlőfajta a nagy társakhoz képest.
DOCG területek: Dogliani, Dolcetto di Ovada Superiore, Dolcetto di Diano d’Alba
-
Ruché
Egy újra felfedezett szőlőfajta, rózsa, feketebors és fahéj ízjegyekkel, visszafogott tanninokkal.
DOCG: Ruché di Castagnole Monferrato
-
Grignolino
Egy igazán könnyű testű vörösbort adó szőlőfajta, epres aromákkal.
-
Moscato Bianco
A muskotályos bort talán senkinek sem kell bemutatni: licsi, mandarin, vattacukor, számtalan virág található meg benne.
DOCG: Moscato d’Asti, Moscato d’Asti Vendemmia Tardiva, Asti Spumante Metodo Classico, Asti Spumante