Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Piemonte #4 – Leszámolás a sztereotípiákkal

Miközben idehaza egyre kevesebb ember szemhéja akad fent azon, amikor kiderül, hogy a palackba zárt isteni borokat női kezek alkották, érdekes, hogy Olaszországban a jelek szerint még eléggé maradi etéren, sőt, náluk ez még egy abszolút nem egy homályba veszett sztereotípia. Ő itt Margherita Forno:

A képen az édesapjával, Giorgióval látható, aki két testvérével vezeti jelenleg a Falchetto borászatot. A fenti jegyezeteim pedig a transzparencia hiányában Margherita szavaira alapozva kerültek leírásra, nevezetesen, hogy amikor megkérdezik tőle, hogy mit csinál a családi pincészetnél, ugye marketinges? ő bátran válaszolja, hogy nem, hanem a borokat. Kerekednek is a szemek olaszéknál. A ránézésre huszonpár éves hölgy Albában végzett mesterszakon borászati egyetemet, majd az onnan nem túl messzi Dél-Franciaországban mélyítette el nemzetközi borismereteit. És ha már a sztereotípiáknál tartunk: angolul is tökéletesen beszél.

Tenuta il Falchetto

Lenyűgöz, amikor egy borászatnak vannak hagyományai és inspirálónak, példaértékűnek tartom, amikor a leszármazottak fejében soha nem körvonalazódik a kérdőjel atekintetben, vajon folytassák-e az őseik által elkezdett munkát. A Tenuta il Falchettónál is ez a helyzet: immár 80 éve építkeznek az alapokra, mégha az idő, a szabályrendszerek és az ízlelőbimbók állandó változása némi adaptálódást is igényel a részükről. A Falchettónál két ilyen sarkalatos pont van: 25 évvel ezelőtt fordultak a barbera felé, ekkor 16 hektárnyi területet ültettek be ezzel a szőlővel és ma a hat különböző kitettséggel rendelkező területeiken leginkább ezzel a fajtával foglalkoznak. Barbera d‘Asti DOCG, Nizza DOCG borokat készítenek, ez utóbbiból a 2017-es évjárattal a Decanter World Wine Awardson 97 pontot kaptak.
Langhe és Monferrato között félúton helyezkednek el, UNESCO védett területen, ehhez mérten kezelik a területeiket: Olaszországban még kevésbé elterjedt módon gyomírtószerek és egyéb káros anyagok mellőzése mellett vigyáznak a természet értékeire, és természetesen kizárólag kézzel szüretelnek.
A részletes, képes beszámoló hiányát az okozza, hogy csupán pár palack bort volt szerencsém elfogyasztani tőlük egy masterclass keretében Margherita kedves prezentálásában. Viszont, mivel a borok minősége számomra meggyőző volt – a fantasztikus barberájukat itthon is meg lehet kóstolni, a Veritas borkereskedésnél bukkantam rá –, illetve mivel ezen kóstoló végeztével vettem fel egy “fura” új szokást, nem szerettem volna elmenni a boraik mellett szó nélkül. A barbera mellett a portfóliójukban a másik fő szőlőfajta az – egyébként általam is sokszor – lesajnált moscato, amely illatos szőlőként azért vajmi kevés emlékezetes bort csepegtet az ember poharába. Mármint ott, ahol nem tudják mire is a legjobb ez a szőlő: a Moscato d‘Asti DOCG ugyanis a legjobb dolog, ami készülhet belőle. Frissen szüretelve, a lehető legrövidebb ideig érlelve, az 5.5%-os ABV melletti magas cukortartalommal, természetes buborékaival (mindent a pezsgőkről itt) a legjobb, amit az ember egy vörösboros kóstolósor vagy este után megkívánhat. Természetesen valamilyen mogyorós desszert mellé, hiszen mégiscsak a Nutella hazájában vagyunk. És hogy mi lett új fura felvett szokásom? Hát pont ez. Moscato d‘Asti desszerttel párosítva. Perfetto. Akár napközbeni snacknek is.

 

 

Falchetto honlap

HA TETSZIK, AMIT OLVASOL,

akkor ne maradj le: kapd meg az új bejegyzéseket emailben!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a comment