Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Lisbon #1 – Sauvignon Blanc körkapcsolás

Az idei, 2022-es Concours Mondial du Sauvignon Blanc-nak Portugália adott otthont, a házigazda szerepet betöltő Torres Vedras nem sokkal fekszik északra Lisszabontól. Először tartották meg a rendezvényt Franciaországon kívül, s ezzel együtt nekem is először nyílt alkalmam részt venni rajta.
A zavartalan kósoláshoz dukál a fejedelmi környezet: már amikor megpillantottam a Dolce Campo Real hotel weblapját tudtam, hogy ezt a helyet nekem, és természetesen a borversenynek találták ki. Egy resort központi magjaként, golfozásra csábító ősfás mezővel, bel- és kültéri medencével bírja maradásra az egyszeri látogatót. Az ára miatt azt mondanám, hogy engem visszatérésre sajnos kevésbé csábít: egy éjszaka a jelenlegi magyar minimálbérnek felel meg. 

 

Szoba, kilátással
Ezért az összegért viszont kapunk Nespresso kávéfőzőt, vasalódeszkát, vasalót is a szobánkba! Magamban azért eljátszottam azzal a gondolattal, hogy vajon mit szólnak mindehhez azon felsőosztály képviselői, akik számára a kád széle is túl puha. Valószínűleg reklamálnának a vasaló nem minőségi márkája miatt. 
Egy-egy ilyen rendezvényen pihenésre jut a legkevesebb idő (vasalásra se sok, de azt muszáj), másfél órával az érkezés után már fel(nemnagyon)frissülve ülünk a konferenciateremben, hogy felkészüljünk lelkiekben, mire is számítsunk a borok tekintetében. 

 

Kaptunk egy kis olvasnivalót is

 

Helyzetjelentés az óvilágból

A 2021-es sauvignon blanc szüret nem sok jóval kecsegtetett a tavalyi évben sem Dél-Franciaországban, sem Új Zélandon, amelynek a legnagyobb nyertesei minden bizonnyal a dél-afrikai és az osztrák termelők lettek. Ez utóbbi országban Stájerország vidéke az, amely globális szinten is képes meghatározó sauvignon blanc-ok előállítására (született is vitathatatlan aranyérmes tétel az idei megmérettetésen), de Chile is élvezhette a dicsfényt. 
A Loire-völgye, különösen Tourraine és Central Loire vidéke küzdött köddel és ebből kifolyólag penészesedéssel is, az ennek eredményeként bekövetkezett hiány pedig merész árazásra sarkallta a kereskedőket. Sancerre-ben a bulk wine, vagyis a kimért borok kategóriájáért egyes negociant-ok nem restelltek 10 eurós literenkénti árat sem elkérni – kérdés, hogy marad-e ez az irracionálisnak tűnő árazás továbbra is, hiszen idén nincsen ilyen probléma.
Habár Bordeux-t elsősorban a vörösborairól ismerjük, az itt telepített fehér szőlők aránya 10 százalék között mozog, amelynek a fele sauvignon blanc – ez a szám a jövőben emelkedhet is, hiszen egyre nagyobb a fogyasztói igény, amelyet új telepítésekkel igyekszenek a termelők kiszolgálni.

Sauvignon blanc az újvilágban

Ausztráliában Adelaide Hillsben találni az ausztrál sauvignonok túlnyomó többségét, azonban hiába minden erőfeszítés, a tavalyi bozóttüzek megtizedelték az állományt. 
Dél-Afrikában Stellenbosch és Robertson a fő sauvignon blanc előállító, és bár ott is akadtak gondok az elmúlt két évben – elsősorban kereskedelmi, hiszen hónapokig embargo sújtotta az exportot is –, a váratlanul ölükbe szakadt lehetőséget és népszerűséget nem tudták teljes mértékben kiszolgálni. Ők pótolták azt a hiányt, amelyet Új Zéland és Franciaország okozott, az árakat azonban ennek ellenére sem sikerült nagyon megemelni, mivel az a fogyasztók felháborodásával járt.

 

Concours Mondial du Sauvignon Blanc

A borversenyre összesen 1120 minta érkezett, amelyből a mi asztalunkön közel 90 tétel landolt. A zöme francia volt, de akadt néhány osztrák, chilei, sőt, cseh bor is és összességében azt kell mondanom, hogy mi szép borokat kóstolhattunk.

HA TETSZIK, AMIT OLVASOL,

akkor ne maradj le: kapd meg az új bejegyzéseket emailben!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a comment