A nemzetközi sajtóutak, borversenyek tagadhatatlan bája, hogy az ember autentikus környezetben tud többségében olyan borokat kóstolni, amelyeket az adott náció szigorú önkritikája mellett is érdemes; a másik, nem kevésbé lényegtelen velejárója pedig, hogy az emberrel azonos hullámhosszon rezgő társakkal könnyű új, országokon átívelő barátságokat kötni.
Esetemben, a Concours Mondial du Bruxelles calabriai útja során sikerült megismerkednem Uroš Bolcinával, aki Szlovénia flying winemakere; vagyis mostanában leginkább csak autós utazó borszaktanácsadója. Gondoltam, lapot húzok a 19-re, és minden egyes Adriai-tenger partjánál elfogyasztott pohár bor milyenségének dacára megkérdeztem újdonsült barátomat, tudna-e a szlovén Isztrián olyan borászatot ajánlani, amelyet érdemes felkeresni; hogy aztán két héttel később egy napstütte derűs kedd reggel már Koper egyik, a helyiek által felkapott borteraszán találjon bennünket, amint meghitt diskurzust folytatunk a balkán bortermeléséről.
A közösen elfogyasztott reggeli, és az olasz befolyásoltságnak hála isteni kávét követően együtt indulunk el a Brič borászathoz, ami, tekintettel arra, hogy egy folyón is át kell kelni ahhoz, hogy az ember eljusson a pincészethez, nem bizonyul rossz döntésnek – Uroš SUV-ja mégiscsak egy fél fokkal alkalmasabb az ilyen jellegű kalandokhoz, mint a Budapest utcáin szocializálódótt, és leginkább oda is való négykerekű.
A folyó, persze túlzás, ott jártunkkor ugyanis a szlovén Isztria már 6 hónapja nem látott pár miliméternél több esőt; így még az itthoni aszálynál is nagyobb szárazsággal küszködnek a helyiek – az olasz mentalitásnak köszönhetően azonban lényegesen kevesebb lelki teherrel viselik, hogy a szőlő zöldmunkája idén kompletten elmaradt: nem hogy a fű nem nő, de a levelek sem. Riadalomra semmi ok, ugyan éjszakánként elzárják a vizet – ilyen sem volt még –, ami másnap csak forralás után alkalmas emberi fogyasztásra, Uroš viszont két nap múlva Mariborba tervezi az útját, amelyhez könnyedén hozzáteszi, hogy majd bedob a csomagtartóba pár kannát. Ivóvíznek. Vésztartaléknak.
2 Comments