Oltrepò Pavese legjobb borászatai – vagy ha nem is a legjobbak, azok, amelyeknél jártam, és amelyek nekem tetszettek. A maga nemében mindegyik egyedi, mindegyik mástól szép.
Rohanunk. Megtervezzük a heti menüt, a hétvégi nagytakarítást, fél szemünket a csekkáradaton tartjuk, miközben hozzuk-visszük a gyereket, és emlékeztetőbe írjuk fel a telefonunkba, hogy ne felejtsük el felhívni a szüleinket. Beütemezzük a következő napi feladatokat, miközben amin éppen dolgozunk, annak tegnap volt a határideje. Talán voltunk szabadságon, talán csak hosszabbítottunk egy hétvégét, de a barátainkról hónapok óta leginkább csak a közösségi médiából tájékozódunk. És mindeközben egy dolgot felejtettünk el csak igazán: élni.
Ezekre a fentiekre pedig akkor döbben rá az ember igazán, amikor egy olyan világba sodorja az élet, ahol még tudják, mit jelent az, hogy élet. Meggyőződésem, hogy Oltrepò Pavese pont egy ilyen hely.
Ok, na de mégis, mi ez a kiejthetetlen nevűnek tűnő borvidék? Röviden: Olaszország elfeledett borvidéke, ahol minden a pinot noirról, vagyis, olaszul a pinot neróról szól. Hosszabban pedig itt értekeztem róla:
Most pedig mutatom a kedvenceimet!
Calatroni
A hely, ahol ha egy pillanatig elbambulunk, simán belefeledkezünk, hogy nem Champagne-ban (vagy Valdobbiadenében) üldögélünk egy helyi grower termelőnél. Az organikusan művelt szőlőültetvények egészen a 450 méteres magasságig felkúsznak, ezt a különleges fekvést pedig parcellaszelektált pezsgőben zárják palackba: érdemes a Riva feliratot keresni a címkén. De van itt még rozé, brut nature és megannyi egyéb változat, a tulajdonosok kísérletező kedvének semmi sem szab határt. Ráadásul minden alacsony kéntartalommal készül, pusztán egészségügyi okokból.
Bruno Verdi
Álomszép helszínen, aprócska faluban nyolcgenerációs borkészítés, ahol – nem szépítem – a pince nem látvány, de tiszta, és ami leginkább számít, praktikus. A repertoárban pezsgőtől az édes vörösig minden megtalálható, egyszerre hagyománytisztelő és innovatív stílusban, a tulajdonos-borász Paolo sallangmentes őszinteségével.
Conte Vistarino
Ahogyan a nevéből is kitűnik, nemesi hagyományokkal rendelkezik – némileg újragondolt, modern köntösben. Ők voltak az elsők, akik pinot neróval kezdtek el foglalkozni a borvidéken, ezt a vezérmotívumot pedig tovább vitték, és az elmúlt évek kényszerű hallgatását azzal koronázták meg, hogy megnyitották a Pinot Noir Házát.
Maga a borászat a legifjabb generáció, Ottavia Giorgi di Vistarino kezében van, aki a régi épületet teljes egészében meghagyva, modernizálta az enteriőrt. A kevés pincészetnél megtalálható modern, csillogó technológia biztosítja, hogy a hozzájuk tartozó 100 hektárnyi szőlőterületről a lehető legmagasabb minőségű pezsgők és borok kerüljenek a palackba. Évszázados elegancia minden cseppjében.
Tenuta Travaglino
Szintén gazdag történelmi örökségre építkezik: az egykori középkori kolostorból a 19. században alakították ki a mai borászatot, amelyet jelenleg egy testvérpár igazgat. Cristina és Alessandro Cerri a világot beutazva, kitapasztalva tértek vissza Oltrepo Pavesébe, hogy gazdag örökségüket továbbvigyék.
Ehhez pedig Donato Lanatiban találták meg a tökéletes társat, aki ma Olaszország egyik legnevesebb borászati szaktanácsadója. A munkája, valamint a fiatalok elhivatottsága hűen tükröződik az innen kikerülő borokban: elegáns buborékok mellett precízen elkészített csendesek, no és egy utánozhatatlan középkori atmoszféra bírja maradásra az idelátogatót.
Ca’del Gé
Az olasz viszonylatban relatíve új borászatot 1985-ben alapították, ma pedig a három gyerek – két lány, és a szőlőben dolgozó fiú – viszi tovább. Náluk könnyedén megtapasztalható, hogy az oltrepo pavesei, vagyis a zömében pinot nerót tartalmazó pezsgők ereje a hosszú érlelésben (és persze az értő bánásmódban) rejlik, amelynek alaposabb tanulmányozásához érdemes felkészülni a 12-es szorzótáblából. Nem mellesleg tőlük a kilátás is valami egészen fenomenális.
Frecciarossa
A több mint 100 éve alapított pincészet alapító tulajdonosa, Mario Odero Londonból utazott Itáliába, körülnézni. Meglátta ezt a helyet, beleszeretett, majd visszatért Londonba, hogy eladva mindenét, megvegye. A fia vitte tovább az álmot, bejárta Champagne-t, majd Burgundiából hozta haza a tudást, és a klónokat. Az új borokkal olyan hírességeket nyűgöztek le, mint például Alfred Hitchcock, akinek levelét a mai napig hűen őrzik.
Majd jöttek a nők, a renoválók, és a legifjabb leszármazott, Pietro, aki Párizst cserélte fel ezért a csodálatos birtokért. Huszonkét éves, nemrég állt be ő is bort készíteni, a legutóbbi szüretből pedig saját kísérletezésbe is fogott. A pezsgők, a rizlingek, a pinot nerók, a vörös házasítás egytől egyig precízen és tökéletesen elkészítettek.
1 Comment