Neeem, nem narancsfán. A narancsbornak semmi köze a citrusokhoz, sőt, ahogyan azt a Winefolly vonatkozó fejezete találóan írja, a mimóza koktélhoz sincs.
A narancsbor ugyanis a színéről kapta az elnevezését, hiszen pohárba töltve gránátos, narancsos kinézete van borunknak. Fehér szőlőből készül, vörösbor készítési technológiával: azaz a szőlőt szüretkor a héjával együtt erjesztik, áztatják, több napig, vagy akár több évig is. Sok termelő készíti szürkebarátból (pinot grigio, pinot gris), ez a szőlő egyébként fizikálisan is úgy néz ki, mint egyféle átmenet a fehér és a kék szőlő között.
Aromaprofil
A narancsborok rendkívül intenzív, ám egyáltalán nem behízelgő aromaprofillal rendelkeznek. Az érlelésből fakadóan jellemzően diós, pörkölt magvas, mézes aromák ölelik körbe a gyümölcsöket, amelyeket igazság szerint fajtája is válogatja, de gyakran trópusi gyümölcsök jelentenek. Lehet benne még egy kis kovászos kenyér zamat, valamint nem ritka, hogy ízben is visszaköszönnek a citrusok. Kicsit olyan, mintha egy savanyú gyümölcssörrel lenne dolgunk.
Ételpárosítás
Kevés olyan dolog van, ami mellé egy narancsbor nem tűnik optimális választásnak; induljunk ki abból, hogy hol is készítik szívesen! Jól párosítható fűszeres ételek, vagy bármilyen húsféle mellé, illetve Olaszország, Horvátország, de Szlovénia szürkebarát lelőhelyeit is elnézve egyértelmű, hogy a szarvasgombás ételeknek is kiváló kísérőjévé válhat.
Érdekel a téma?
Itt egy könyv a narancsborokról.
Szívesen megkóstolnád, de nem tudod, mit válassz?
Nézz körbe az oldalon, hátha segít eligazodni!