Egy kis adósságot pótolok most, hiszen még novemberben kaptam meghívást a Disznókő 2017-es Kapi aszújának bemutatójára és megígértem akkor, hogy írni fogok róla. Azért, hogy ne legyen ez a mondat senkinek se kínai, vagy illusztris társaságban forgolódva senki ne nézzen zavartan, hogy esetleg nem tudja, mi fán terem a Kapi aszú, már idézem is Mészáros László birtokigazgatót:
„A Kapi aszú történetében a 2017-es a második olyan évjárat, amely Tokaj-Hegyalja szerte nagyon jó volt. A többi évjárat – 1999, 2005, 2011 és 2015 – a 99-es kivételével a Disznókő számára voltak nagy évjáratok, de borvidéki szinten azért ezek nem voltak olyan ismert aszús évek. 2017, 2013 után volt a következő nagy botritiszes év Tokaj-Hegyalján. Egy olyan évjárat, amikor minden paraméter adott volt ahhoz, hogy szép, érett szőlőt tudjunk szüretelni. A korai fakadást hűvösebb tavasz követte, majd szeptember végén kezdtük el szüretelni a furmintokat. Szeptember végén-október elején igazi aszús csoda következett be: rendszeres esők áztatták a szőlőket, ezt szép napos, száraz idők követték és fantasztikus aszútermés lett.
Az a fajta aszú született, amikor a botritisz nem kívülről vonta be a bogyókat, hanem szinte megemésztette a bogyó húsát és egészen pépszerűvé változtatta a bogyókat és csodálatos ízek keletkeztek az aszúszemekben.
A Disznókő száz – akkor még kilencven – hektárját területenként, parcellánként külön szoktuk szüretelni. Ennek a legfontosabb része a Kapi dűlő szürete, amit ebben az évben is többször végigjártunk. Háromszor szedtünk ebből aszúkat, a feldolgozás, emiatt a pépesség miatt nagyobb részben borral történt, hiszen erjedő musttal áztattuk az aszúszemeket. A ’17-es évnek ez a kifinomult, botritiszes, gyümölcsös, viragos karaktere arra az elhatározásra indított bennünket, hogy ebből is mutassuk meg dűlőként a Kapit.