Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Piemonte #11 – A legjobb barolók, barbarescók és roerók nyomában

Maga a nebbiolo korábban már egy félmondatban taglalt tulajdonságai miatt fajtájából adódóan is rákényszerít a türelemre, a gondos DOCG szabályalkotók pedig szigorú előírásokhoz kötik, hogy hány hónap után szabad ezeket a borokat egyáltalán piacra dobni. Ezen hónapok számában pedig mérvadó szerepet játszik az az idő, amelyet a bornak kötelezően hordóban kell eltöltenie. 

 

Piemonte #10 – Időutazás az instant rögvalóság helyett

 

Megjegyezni a pontos számokat talán csak az igazán vájtfülűeknek érdemes.
barolo 38 hónap (min. 18 hordó), barolo riserva 64 hónap (min. 18 hordó), barbaresco 26 hónap (min. 9 hordó), barbaresco riserva 50 hónap (min. 24 hordó), roero 20 hónap (min. 6 hordó), roero riserva 32 hónap (min. 6 hordó) pihentetés szükséges
Amiért lényegtelennek gondolom ezen adatok pontos ismeretét az az, hogy ennél fiatalabb borokat jó eséllyel a pincében sem fognak nekünk megmutatni, azaz, az éppen aktuális futó évjárat a legfiatalabb, amit ezen a néven kóstolni lehet egy borászatnál.

 

barolo barbaresco nebbiolo d'alba

 

Ami viszont ennél fontosabb, különösen, ha az ember vakon téblábol az olasz eredetvédelmi elnevezések kapcsán:

mi a fene az a Barolo DOCG, Barbaresco DOCG és a Roero DOCG?

Azt tehát már tudjuk, hogy ezek nebbiolóból készült borokat takarnak, maguk az elnevezések pedig egy-egy területet jelölnek: a szőlőnek, és a pincészetnek is az adott telekhatáron belül kell elhelyezkednie.
Nem könnyíti meg a dolgunkat, hogy Barolo és Barbaresco néven találunk településeket is, ebben az esetben viszont sokkal nagyobb területről jöhet a szőlő: a borok ezen települések közvetlen környezetéből érkezhetnek. Roero település nincs, maga a vidék a két B között fekszik. Barolo esetében az elnevezés 11 várost (falut) takar, a világ egyik leghíresebb vörösbora az alábbi úgyn. kommunák (comune olaszul) egyikéről származik: Barolo, La Morra, Monforte, Serralunga d’Alba, Castiglione Falletto, Novello, Grinzane Cavour, Verduno, Diano d’Alba, Cherasco és Roddi. És ezeket már nagyon is érdemes megjegyezni, kiváltképp az első ötöt, ezek adják ugyanis a barolók barolóját! Érdemes egy évjáraton belül mindenhonnan kóstolni, és meglátjuk, hogy két nagyobb csoportra fogjuk tudni osztani a barolókat: könnyedebb, gyümölcsösebb vonal, fiatalon is jól iható vonal, és klasszikusabb, fűszeresebb, robosztusabb vonalvezetésű borok.
La Morra
La Morra
Ez, azért van, mert a talaj teljesen más Barolóban és La Morrában (mészkő), mint a többi településen (homokkő), így a borok karaktere is egészen felismerhetően eltér. Attól nem kell tartani, hogy csak Google barátunk segítségével fogjuk tudni megmondani, melyik bor honnan jön: a termelők elég büszkén vallják, hogy övék a legjobb termőterület – ki-ki a sajátját véli annak -, így a címkén biztosan megtaláljuk valamilyen formában. Persze, az is lehet, hogy csak a “cru”, vagyis a tényleges dűlő kerül feltüntetésre, az olaszok ezek mondjuk nem cru-nek, hanem Menzioni Geografiche Aggiuntive-nak nevezik, vagy rövidítve MGA-nak. Ezeket most nem citálom, mivel csak a barolo esetében 170-ről beszélünk – érdemes egyet-kettőt megjegyezni, például Cannubi, Rocche dell’Annunziata, Gattera, Bussia vagy éppen La Serra. Ha eleget kóstolunk, figyelünk, elemzünk és tapasztalunk, el fogunk jutni ahhoz a felismeréshez, hogy egyes MGA-k boraira könnyedén tudjuk majd azt mondani, hogy ez igen, ezt kérem, mert ez még soha nem okozott nekem csalódást!

 

 

Persze, ez sincsen kőbe vésve, nekem például a kommunák közül La Morra, Barolo és Verduno áll az ízlésemhez legközelebb, a legfrissebb évjáratot mustrálva viszont meglepően sok Serralunga d’Albából érkező bor tetszett… 

 

Barbaresco mindössze négy kommunából (commune) érkezhet: Barbaresco, Neive, Treiso és a legkevésbé ismert (talán a hosszú elnevezés lehet az oka) San Rocco Seno d’Elvio területéről. És a végére hagytam a Roero DOCG-t, ami egy kicsit trükkös, és ahol már bejön a képbe hogy az olasz eredetvédelem valahogy kevésbé logikus, mint bármelyik francia… Roero DOCG lehet ugyanis fehérbor, arneis szőlőfajtából, vagy vörös, nebbiolóból. Azért, ha a markunkba fogjuk, látni fogjuk, melyikkel is van dolgunk. Igazából a barolo- és a barbarescotermelés mellett kicsit eltörpül a roero, kevesebb is van belőle, kevésbé is ismert, ugyanakkor, ha szemfülesek és szerencsések vagyunk, a roero egy pénztárcabarátabb barolo vagy barbaresco – lévén, hogy akár harmadáron is hozzájuthatunk egy palackhoz. És, még az is lehet, hogy barolóval vagy barbarescóval szomszédos területről szedték a szőlőt. 
És akkor mutatom is, nekem mely borok lettek a legfrissebb évjáratból a kedvenceim: 

 

Barbaresco DOCG 2021, Gabriele Morra
Meggy, pirított cukorka, málna, hívogató, balzsamos illat. A korty is szép, telt, intenzív, lecsengésében élénk vaníliával. Van íve, benne meggy, vörös húsú szilva, fahéj, szegfűszeg, kis avarosság. Magas savak, már most is szépen simuló tanninok.

 

Valeirano Barbaresco DOCG 2021, Ada Nada, Valeriano (MGA), Treiso (commune)
Finom pirított cukorkás, balzsamos, málnás illat. A kortyban is hűvösen elegáns gyümölcsök, málna, pirított cukorka és pörkölt magvak, kedves, nem émelyítő vanília, szegfűszeg. Intenzív, kerek korty, lecsengésében bársonyos kakaóval, visszaköszönő meggyhéjjal.

 

Cannubi Barolo DOCG 2020, Rinaldi Francesco & Figli, Cannubi (MGA), Barolo (comune)
Bársonyos, selymes illat, meggyel, fekete szederrel, csokoládéval és kávéval. Sokrétegű szép, korty, feketeszederrel, jostával, ribizlivel, rengeteg dohánylevéllel, avarral, kezdeti bőrös jegyekkel.

 

 

Sarmassa Barolo DOCG 2020, Virna Borgogno, Sarmassa (MGA), Barolo (comune)
Alkoholgazdag, hűvös tónusú bor, gyógynövényekkel, fűszerekkel, kakukkfűvel, kakaós kedvességgel. Szépen ívelt korty, intenzív gyümölcsökkel, virágokkal, fejlődő tercier jegyekkel, szépen integrált tanninokkal, talán francia hordóból?! Fekete csokoládé, feketeszeder, josta, feketeribizli, dohánylevél, balzsamosság, bőrös jegyek, bársonyos, földes, bőrös lecsengés.

 

Badarina Barolo DOCG 2020, Grimaldi Bruna, Badarina (MGA), Serralunga d’Alba (Comune)
Égetett cukorkás, gyógynövényes karakterű bor, nedves avarral. Pemetefüves, gyógynövényes, herbás tónus, atipikus, érdekes ízvilágú bor földi eperrel, kakaós lecsengéssel, bőrös jegyekkel.

 

Brea Vigna Ca’ Mia Barolo DOCG 2020, Brovia, Bra (MGA), Serralunga d’Alba (Comune)
Illatában meggy, piros húsú szilva, kakaó, csokoládé. A kortyban visszaköszön az illat, feketeszederrel, jostával, kakaós hömpölygő bársonyossággal, lecsengésben kávéval, fahéjjal, szegfűszeggel.

 

Briccolina Barolo DOCG 2020, Batasiolo, Briccolina (MGA), Serralunga d’Alba (Comune)
Illatában fekete cseresznye, vanília, csokoládé. A vanília a kortyban is igen intenzív, viszont szép összhangot alkot a fekete bogyós gyümölcsökkel. Bársonyos lecsengés étcsokoládéval, dohánylevéllel, kezdődő bőrösséggel. Elegáns, jó sav és tannin. 

 

Cerretta Barolo DOCG 2020, Garesio, Cerretta (MGA), Serralunga d’Alba (Comune)
Intenzív, fekete bogyós gyümölcsök illatban, étcsokival, kakaóval, bársonyossággal, balzsamossággal. Szépre hangolt korty, intenzív fekete bogyós gyümölcsökkel, kávéval, dohánylevéllel a lecsengésben. Kakaó, bors, szegfűszeg.

 

Cerretta Barolo DOCG 2020, Schiavenza di Pira Luciano, Cerretta (MGA), Serralunga d’Alba (Comune)
Meleg tónus, intenzív, pemetefüves karakterű illat dohánylevéllel, feketeborssal, kakaóval, pirított magvakkal, cukorkával. Szépre hangolt, komoly, ám kicsit alkohol farnehéz korty. Benne szilva, fekete szeder, ribizli, josta, étcsoki, dohánylevél és bőrösség, nagyon pici likőrösség.

 

Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’ Alba 2020, Tenuta Cucco, Serralunga d’Alba (Comune)
Intenzív, friss piros bogyós gyümölcsös illat. A korty is kedves, meggyes, málnás, csipkebogyós, kakaós, dohánylevéllel. Filigrán, elegáns bor szép ívvel, hosszú lecsengéssel, benne kakaó, paradicsom.

 

Gabutti Barolo DOCG 2020, Sordo, Gabutti (MGA), Serralunga d’Alba (Comune)
Piros bogyós gyümölcsök, meggy, málna, kis vas. A vas kiütközik a kortyban, virágos, friss piros bogyós gyümölcsös karakter; közepesen hosszú lecsengésében csipkebogyó, avar, hibiszkusz. Kicsit vékony, de nagyon szépen elkészített bor.

 

Barolo Margheria DOCG 2020, Pira Luigi di Gianpaolo Pira, Margheria (MGA), Serralunga d’Alba (Comune)
Málnás, rózsás, intenzív virágos illat csokoládéval, némi vaníliával. Kicsit zárkózott korty fekete erdei bogyós gyümölcsökkel, csokoládéval, enyhén szárító tanninokkal, rózsával.

 

Meriame Barolo DOCG 2020, Manzone Gian Paolo, Meriame (MGA), Serralunga d’Alba (Comune)
Málnás, hibiszkusos, csipkebogyós illat csokoládéval, fahéjjal. Szépen ívelt korty a vanília árnyékában, málna, hibiszkusz, csipkebogyó, étcsoki, kávé és dohánylevél, a hosszú lecsengésében intenzív fűszeresség. Kicsit szárító tanninok.

 

Barolo del Comune di Serralunga d’Alba DOCG 2020, Vico Luigi, Serralunga d’Alba (Comune)
Intenzív, aszalt cseresznyés illat, kedves fűszerek. A korty is szép, kerek, ívelt, fekete bogyós erdei gyümölcsökkel, rózsával, málnával, étcsokival. Kicsit zárkózott még, de nagyon szép bor lesz belőle, ha kinyílik.

 

Audace Barolo DOCG 2020, Sarotto Roberto, Bergera-Pezzole (MGA), Novello (Comune)
Vaníliás, rétegzett, bőrös, kicsit likőrös illat. Komoly, szép korty málnával, erdei szamócával, dohánnyal, kávéval, étcsokival.

 

Briccobergera Barolo DOCG 2020, Sarotto, Novello (Comune)
Málna, rózsa, hibiszkusz és narancslekvár illatban. A korty szép erdei gyümölcsös, vörös húsú szilvás, amaréna meggyes, vastag, étcsokis, dohányos, bőrös lecsengéssel, fahéjjal. Fahéjas szilva 🙂

 

Ravera Barolo DOCG 2020, Abrigo Giovanni di Abrigo Giorgio, Ravera (MGA), Novello (Comune)
Illatban meggy, fahéjas szilva, meleg fűszerek, szegfűszeg. Csipkebogyó, piros bogyós gyümölcsök, némi fahéjjal, porossággal, borsossággal vegetális, paradicsomos jegyekkel a lecsengésben.

 

Barolo DOCG Bricco Ambrogio 2020, Negretti, Bricco Ambrogio (MGA), Roddi (Comune)
Meleg, meggyes, némileg animalitásba hajló illat málnával, rózsaszirommal. Bársonyos korty, simogató meggyel, jostával, fahéjjal, némileg kilógó tanninokkal. Olyan bor, ami idővel nagyon szép lehet. Nagyon kicsi zöldes tónus a lecsengésben. 

 

Monvigliero Barolo DOCG 2020, Bosio Family Estates, Monvigliero (MGA), Verduno (Comune)
Meggy, szilva, málna, hibiszkusz, intenzív illat. Bársonyos meggyes, málnás szép korty, fahéjas szilvával, csokival, szép, kávés lecsengéssel, bőrös jegyekkel. Nagyon szép, ívelt korty, a mai legjobb.

 

San Lorenzo di Verduno Barolo DOCG 2020, Diego Morra, San Lorenzo di Verduno (MGA), Verduno (Comune)
Intenzív szamócás illat csipebogyóval. Élénk, friss korty, herbás, vegetális jegyekkel, meggyel és paradicsommal. Kerek, szép, fűszerhangsúlyos korty, ívvel, hosszú visszaköszönő lecsengéssel.

 

Roero Riserva DOCG 2020 Valmaggiore, Giacomo Barbero, Valmaggiore (MGA), Vezza d’Alba (Comune)
Intenzív málnás, rózsaszirmos illat, kis dohánnyal, bőrös jegyekkel, fássággal. Meggyes, málnás, fekete szedres, jostás korty, húsos gyümölcsökkel, ribizlivel, feketeszederrel, étcsokival, kakaóval.

 

 

 

Barbaresco Basarin Riserva DOCG 2019, Punset di Marcarino Marina & C., Basarin (MGA), Neive (Comune)
Avaros, enyhén brettes, nem tiszta illat, eukaliptusszal, grafittal. Vastag, fekete bogyós gyümölcsös aromák, fekete borssal, étcsokival, hosszú lecsengésben málnával, rózsaszirommal, ibolyával.

 

 

 

Barbaresco Rivetti Riserva DOCG 2019 ‘IL PILONE’, Cascina Vano di Rivetti Bruno, Rivetti (MGA), Neive (Comune)
Meleg fűszeres, meggyes illat kakaóval, feketeborssal, enyhe likőrös karakterrel. A korty fekete bogyós gyümölcsös, balzsamos, avarral, földes jegyekkel, kis gombássággal. Szárító tanninok a lecsengésben, josta, fekete ribizli, feketebors, kakaó.

 

Ciabot Barbaresco Riserva DOCG 2019, Pelissero Pasquale, San Giuliano (MGA), Neive (Comune)
Alkoholos illat szilvával, amarena meggyel, étcsokival, fekete bogyós erdei gyümöcsökkel, bőrös jegyekkel. Kicsit savanykás korty piros meggy és fekete szilva keverékével, étcsokival, kakaóval, földes, bőrös jegyekkel. A bor még nem áll össze, de szép tétel lehet belőle primer, szekunder és tercier aromákkal.

 

Scarrone Mandorle Barolo Riserva DOCG 2018, Giacosa Fratelli, Scarrone (MGA), Castiglione Falletto (Comune)
Meggyes, marcipános, kakaós illat, feketecsokival, feketeborssal. A korty friss, élénk, feketeszederrel, meggyel, jostával, dohánnyal, étcsokival, bőrös jegyekkel, ibolyával.

 

Briccolina Barolo Riserva DOCG 2018, Enrico Serafino, Briccolina (MGA), Serralunga d’Alba (Comune)
Illatában meleg, avaros tónus, meggyel, szilvával, csipkebogyóval. Meleg tónusú korty meggyel, csipkebogyóval, kakaóval, gombás, avaros jegyekkel.

HA TETSZIK, AMIT OLVASOL,

akkor ne maradj le: kapd meg az új bejegyzéseket emailben!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a comment